ул. Мирослав Крлежа бр. 51-2/4 1000 Скопје Република Македонија contact@kks.org.mk +389 (0)70 268 608

Виртуелната прошетка на Манастирот Рождество на Пресвета Богородица – Поречки Манастир

Според преданијата манастирот го подигнал српскиот крал Милутин во 1284 година, бил запален од страна на османлиите, најверојатно во 1689 година, а повторно бил изграден во средината на XIX век, односно во 1846 година. При конзерваторски работи утврдено е дека има две сликарски фази, понова од XIX век и постара која е датирана од XI до XII век. Во последните години комплетно се доградени манастирските конаци….

За да ја погледнете виртуелната прошетка на цел екран притиснете тука