ул. Мирослав Крлежа бр. 51-2/4 1000 Скопје Република Македонија contact@kks.org.mk +389 (0)70 268 608

Виртуелна прошетка на археолошкиот локалитет Градиште – Антигонеа, Општина Неготино

Локалитетот се наоѓа на висок рид северно од Неготино, со стратешка позиција со поглед на долината на Вардар. На зарамнетото плато може да се видат остатоци од одбранбен wallид околу древната населба.

Населбата била населена уште во 5 век п.н.е. Најраната монета пронајдена на местото досега е тетробол од Акантус, датирана околу. 525–470 п.н.е. Досега се ископани хоризонти од четвртиот век, хеленистички и римски период. Постои хијатус во населбата помеѓу доцниот хеленистички и августовските периоди. Локалитетот бил напуштен во почетокот на 2 век од нашата ера. Веројатно во времето на Аркадиј (н.е. 383–408 н.е.), тој бил грубо зајакнат како прибежиште.

За археолошкиот локалитет Градиште се претпоставува дека можеби се работи за античкиот град Антигонеа.

За да ја погледнете виртуелната прошетка на цел екран притиснете тука