ул. Мирослав Крлежа бр. 51-2/4 1000 Скопје Република Македонија contact@kks.org.mk +389 (0)70 268 608

Виртуелна прошетка на археолошкиот локалитет Кале, општина Битола

Археолошкиот локалитет Кале, Битола, преставува средновековна населба која се наоѓа северозападно од Битола на рид со надморска височина од 894 метри кој доминира над околината.

На овој локалитет се наоѓаат остатоците од средоновековна црква која била изградена на почетокот на на XI век во слава на големата победа на македонскиот цар Самуил над војските на императорот Василиј Втори.

Според легендите на ова место по смртта на Самуил на 15 октомври 1014 година за цар бил крунисан неговиот син Гаврило Радомир.

За да ја погледнете виртуелната прошетка на цел екран притиснете тука