ул. Мирослав Крлежа бр. 51-2/4 1000 Скопје Република Македонија contact@kks.org.mk +389 (0)70 268 608

Виртуелна прошетка на манастирот Св. Атанасиј, с. Лешок, Општина Теарце

Манастирот е сместен во подножјето на Шар Планина, над селото Лешок. Во манастирот, кој претставува најголем духовен центар во Полошкиот регион, се наоѓаат црквите Св. Атанасиј и Успение на Пресвета Богородица и гробот на Кирил Пејчиновиќ, еден од најпознатите македонски преродбеници.

Манастирот за првпат е основан во периодот од 1321 до 1331 година од полошкиот епископ Антониј, а обновен по доаѓањето на Кирил Пејчиновиќ од Света Гора во 1818 година обновени се манастирските конаци и основана манастирската библиотека.

Манастирот е уриван двапати, првпат во 1690 година, вторпат во 2001 година.

За да ја погледнете виртуелната прошетка на цел екран притиснете тука