ул. Мирослав Крлежа бр. 51-2/4 1000 Скопје Република Македонија contact@kks.org.mk +389 (0)70 268 608

Виртуелна прошетка на црквата Св. Атанасиј, с. Журче, општина Демир Хисар

Црквата посветена на Св. Aтанасиј била изградена и живописана во 1617 година во време на игуменот и јеромонах Јосиф, со ктиторство на Петко Велков од Битола. Во 1622 година кон западната страна бил дограден и живописан трем благодарение на залагањето на игуменот и jеромонах Венетик, како и на православните христијани.

Трем кој е дограден наврзо по изградбата на црквата е единствен во демирхисарскиот крај. Конаците биле изградени на почетокот на XIX век, во нив работела библиотека која истовремено се користела и како училиште. Од библиотеката е сочуван мал број на ракописи и книги.

За да ја погледнете виртуелната прошетка на цел екран притиснете тука