ул. Мирослав Крлежа бр. 51-2/4 1000 Скопје Република Македонија contact@kks.org.mk +389 (0)70 268 608

Виртуелна прошетка на црквата Св. Ѓорѓи во с. Старо Нагоричане, општина Старо Нагоричане

Според легендите ктитор на постарата црква е Роман IV Диоген, кој околу 1070 година ја подигнал црквата посветена на свети Прохор Пчински, за која се претпоставува дека во основа била базилика со централна купола.

Натписот над влезот на црквата ни кажува дека во 1312/13 црквата повторно ја изградил кралот Милутин, а фрескоживописот се дело на Михаило и Евтихиј, едни најпознатите византиски зографи од крајот на XIII и почетокот на XIV.

За да ја погледнете виртуелната прошетка на цел екран притиснете тука