ул. Мирослав Крлежа бр. 51-2/4 1000 Скопје Република Македонија contact@kks.org.mk +389 (0)70 268 608

Виртуелна прошетка на црквата Св. Јоаким Осоговски, с. Варовиште, општина Крива Паланка

Манастирот е основан е уште во XII век, познат и по името Сарандапор. Во овие предели кон крајот на XI и почетокот на XII век живеел испосникот св. Јоаким Осоговски, а се подвизувале и прочуените св. Јован Рилски, св. Прохор Пчински и св. Гаврил Лесновски.

Црквата посветена на Св. Јоаким Осоговски е изградена од страна на архитектот Андреја Дамјанов, еден од најголемите градители на сакрални објекти на Балканот од периодот на македонската преродба. Изградена во периодот од 1847 до 1851 г. по иницијатива и лично вложување на жителите на Крива Паланка и околните села, црквата претсатвува католикон на истоимениот манастир кој се наоѓа на околу 5 километри оддалеченост од Крива Паланка, во пазувите на Осоговските Планини.

За да ја погледнете виртуелната прошетка на цел екран притиснете тука