ул. Мирослав Крлежа бр. 51-2/4 1000 Скопје Република Македонија contact@kks.org.mk +389 (0)70 268 608

Виртуелна прошетка на античкиот град Таор

Античкиот Таорисум се наоѓа на источната периферија на денешното село Таор. Античкиот Таорисиум е родното место на Византијскиот имепратор Јустинијан I и Теодахад крал на Остроготите. Градот бил населен во IV век, бил уништен во земјотресот од 518 година, но бил обновен од страна на Јустинијан. Животот во градот се претпоставува дека замрел во VII век.

За да ја погледнете виртуелната прошетка на цел екран притиснете тука